Now showing items 261-280 of 628

    • Lärares betygsättning i ämnet Idrott och Hälsa 

      Kullenbäck Balafoutis, Saga; Johansson, Daniel (2014-06-26)
      Genom att intervjua fem lärare från olika skolor, i syfte att ta reda på lärares tillvägagångssätt i bedömning och betygsättning kom vi fram till att lärare har liknande tillvägagångssätt gällande anteckningar under/efter ...
    • Restaurangkoncept 

      Fällgren, Jonatan; Karlsson, Josefin; Nordevik, Charlotta (2014-06-26)
      Med hänvisning till hur fine dining restauranger i Sverige idag läggs ned alternativt byter koncept föreföll det relevant att undersöka vilka betydelsefulla faktorer som avgör huruvida ett fine dining koncept blir ...
    • Undervisning och bedömning utan gemensamt språk 

      Rask, Johanna (2014-06-26)
      Antalet nyanlända elever ökar i den svenska skolan, men nyanlända elevers skolsituation är ett område där den akademiska forskningen är underutvecklad. Studiens syfte är att öka förståelsen för hur undervisning och bedömning ...
    • Lärares och elevers uppfattningar om matvanor och hälsa 

      Willenheimer, Marie (2014-06-26)
      Då det ständigt kommer nya tips om hur man skall förhålla sig till mat, måltider och kost ökar även kraven på att vi människor måste bli mer kunniga inom området så att vi lättare kan förhålla oss till all information ...
    • Hälsobudskap i media 

      Johansson, Helena; Nilsson, Sofie (2014-06-26)
      I media förekommer det idag ett stort utbud av olika hälsobudskap och många gånger kan det vara svårt att bedöma sanningshalten i budskapen. Hälsobudskapen kan även skapa förvirring och stress hos människor och framförallt ...
    • Myten om Väst 

      Axelsson, Hanna; Danielson, Helena; Hallberg, Jennifer (2014-06-26)
      Studien har syftat till att utifrån ett intersektionellt perspektiv analysera läromedlet Hem- och konsumentkunskap åk 7-9 av Sjöholm, Hjalmarsson, Arvidsson, Hedelin & Olofsson (2011). Analysens målsättning har varit att ...
    • Hem- och konsumentkunskap på två svenska skolor i Thailand & via distans 

      Lindblom, Emma; Svensson, Gabriella; Vester, Marie (2014-06-26)
      Syftet med studien är att utforska hur hem- och konsumentkunskapsundervisning bedrivs samt hur bedömning sker på två svenska skolor i Thailand och på Sofia Distans. Vilket går att utläsa från frågeställningarna: Hur bedrivs ...
    • Smör, olja eller margarin? 

      Wallin, Katarina (2014-06-26)
      Debatten om matfett är ständigt aktuell och i stort sett dagligen så matas vi med olika aktörers åsikter om vilket fett som är att föredra. Ska vi äta omättat eller mättat fett? Vilket matfett är det mest hälsosamma? ...
    • Skolslöjd med studiebesök 

      Pile, Jonna (2014-06-26)
      Denna studies syfte är att ta reda på i hur stor utsträckning slöjdlärare använder sig av det utbud av museilektioner som finns på Göteborgs museer och institutioner. Syftet är vidare att undersöka på vilka olika ...
    • ”Jag har inte en jävla aning alltså. Det är ju fett onödigt, om man tänker, alltså.” 

      Andréasson, Susanna; Höglund, Anna; Selin, Madelen (2014-06-25)
      Vår upplevelse var att det pratas för lite om slöjdens syfte och mål med eleverna på grundskolan och vi ville genom denna studie undersöka huruvida detta stämde. Syftet med denna undersökning var att kartlägga hur vår ...
    • Vad har kunskaper i klädsömnad att göra i 2000-talets skola? 

      Sjöberg, Ingrid (2014-06-25)
      Uppsatsens syfte är att utifrån ett sociokulturellt perspektiv på lärande undersöka hur slöjdlärare ser på klädsömnad som ett verktyg i textilslöjdsundervisningen. Undersökningen har riktats på ett specifikt kunskapsmål: ...
    • Ett komplext samhällsfenomen i sin linda 

      Gustafsson, Matilda; Sjökvist, Sara (2014-06-25)
      Begreppet ortorexia nervosa har uppmärksammats inom både forskning och media och framstår vara ett svårdefinierat begrepp under utveckling. Den kunskap och information som förmedlas gällande fenomenet kan komma ha stor ...
    • ”Ingen vill se en tjock människa på scen” 

      Ida Ljung, Ida Ljung; Maria Vegborn, Maria Vegborn (2014-06-25)
      Forskning tyder på att risken att drabbas av ätstörning är tre gånger högre hos dansare jämfört med icke dansare och prevalensen uppgår till 42 %. Dansvärldens strävan efter perfektionism, kvinnligt kön, en ålder av 14-20 ...
    • Återhämtningsmålets vara eller icke vara 

      Jurell, Martina; Nilsson, Madeleine (2014-06-25)
      Det finns rekommendationer att, kort efter avslutad träning, inta ett kolhydrat- och proteinrikt återhämtningsmål i syfte att återställa kroppens energilager och optimera prestationsförmågan. Trots att dessa prestationsoptimerande ...
    • Platschefers hantering samt känslor i samband med misstänkt ätstörning bland gymbesökare 

      Bergsten, Josefine; Larsson, Anna (2014-06-25)
      I dagens samhälle läggs stort fokus på kroppsliga ideal. Fixering över den egna kroppen kan resultera i att vardagliga aktiviteter som att träffa vänner eller arbeta utesluts, detta kan tyda på en ätstörning. Syftet med ...
    • Elitidrottare nu men vad händer sen? 

      Möstl, Frida; Sjöholm, Sofia (2014-06-25)
      Syftet med studien var att belysa hur aktiva elitidrottare på minst landslagsnivå ser på livet i, utanför och efter elitidrottskarriären. För att ta reda på detta gjordes fem semistrukturerade intervjuer, som transkriberades ...
    • Idrottsmassage 

      Andersson, Tove; Vettebring Geidenmark, Lisa (2014-06-25)
      Under de senaste 20 åren har massage använts flitigt av användare inom det komplementärmedicinska området. Idrottare kan drabbas av träningsvärk både efter träning och tävling och det kan förhindra prestationen. I tidigare ...
    • ”Det är en smal målgrupp” 

      Perttula, Annika (2014-06-25)
      Fysisk aktivitet förknippas med en rad positiva effekter på både den fysiska och psykiska hälsan hos de allra flesta, och forskningen visar att det är viktigare att ha en god kondition än att ha ett BMI under 25. Forskningen ...
    • Fysisk aktivitet och droger 

      Axelsson León, Daniella; Karlsson, Rebecka (2014-06-25)
      Användningen av droger har de senaste åren minskat bland unga men samtidigt dör fler än någonsin till följd av narkotikamissbruk. Bland Göteborgs gymnasieungdomar är narkotikaanvändningen högre än i andra delar av landet. ...
    • Matsvinn på sjukhus 

      Holmqvist, Nana; Strömqvist, Tove (2014-06-25)
      Matsvinn förekommer i hela livsmedelssystemet och har en negativ påverkan på både miljö och samhällsekonomi. Miljökostnaden för varje kilo matsvinn blir högre ju mer förädlad varan är. Denna studie har utförts på uppdrag ...