Now showing items 541-560 of 628

    • Lever kostekonomstudenter som de lär? - En undersökning om frukost 

      Hedberg, Rebecka; Pettersson, Poa (2011-03-02)
      Det huvudsakliga syftet med vårt examensarbete har varit att ta reda på hur kostekonomstudenters frukost ser ut. För att få reda på detta har vi skickat ut en kostregistrering med kompletterande frågor till kostekonomstudenter ...
    • Kvinnors aspekter på chefskap inom restaurangbranschen 

      Andersson, Jenny; Ortega, Gabriella (2011-03-02)
      Den privata restaurangbranschen är mansdominerad på chefsnivå trots att det arbetar fler kvinnor inom restaurang. Totalt sett är ca 80 % av cheferna män vilket gör att chefskap och ledarskap ses utifrån manligt tolkningsföreträde. ...
    • Kostvanor hos äldre sett ur ett tidsperspektiv 

      Antonsson, Birgitta; Olofsson, Krystyna (2011-03-02)
      Socialstyrelsen arbetar för att minska undernäring bland många äldre. Ett förslag till åtgärd är att anställa fler personer som är kompetenta på kostområdet som t.ex. kostekonomer. Syftet med arbetet var att undersöka vad ...
    • Hög andel ekologiska livsmedel i storhushåll - En fallstudie 

      Kjellberg, Johann; Stridsberg, Christel (2011-03-02)
      I Sverige är intresset stort för att arbeta mot en bättre miljö. Allt fler inser att vi inte kan leva som vi gör nu. Vi är 9 miljoner invånare som tillsammans förbrukar 17 000 ton livsmedel dagligen. Vi måste anpassa oss ...
    • Gravida kvinnor och deras kostvanor 

      Johansson, Jeanette; Johansson, Lenita (2011-03-02)
      Som gravid är det viktigt att äta rätt, inte bara för sin egen skull, utan också för att barnet ska utvecklas och må bra. Enligt Livsmedelsverket (1995) bestäms kvinnans energibehov under graviditeten av hennes viktökning, ...
    • Hygien på lunchbufféer - Provtagning och observation på sex restauranger i Värnamo kommun 

      Kvarneving, Erica (2011-03-02)
      Tusentals människor drabbas av livsmedelsburna infektioner och förgiftningar varje år. Detta på grund av att restaurangpersonalen i många fall saknar tillräckliga kunskaper i livsmedelshygien. Den viktigaste faktorn för ...
    • Det nya nyckelhålet - Hur väl känner konsumenten till nyckelhålets förändring? 

      Axelsson, Sofie; Hofberg, Sarah (2011-03-02)
      Ohälsan i världen så som i Sverige är stor (Becker, 2002). Varje år dör flera personer av kostrelaterade sjukdomar så som hjärt- kärlsjukdom (Socialstyrelsen, 2001). Dåliga matvanor är en av de största påverkbara riskfaktorerna ...
    • Förändringsarbete i restaurangmiljöer 

      Dahlgren, Erik; Karlsson, Anders (2011-03-02)
      Vårt intresse för detta arbete grundade sig i vår uppfattning att restauranger i allmänhet inte har stor medvetenhet om direktmiljöns påverkan på restauranggäster och att restaurangchefer i allmänhet sällan gör förändringar ...
    • Fisk i nöd och lust - Några fiskallergikers intag av omega-3 och resonemang kring sin allergi 

      Grunnegård, Jenny; Hjalmarsson, Sofia (2011-03-02)
      Livsmedelsverket har som råd att man ska äta fisk ofta, gärna tre gånger i veckan. Fet fisk innehåller mycket fleromättade fettsyror, särskilt omega-3, som kan minska risken för hjärtkärlsjukdomar, alltså anses att flertalet ...
    • Elitorienterares kost- och vätskeintag inför och under en tävlingshelg - Uppnår orienterarna rekommendationerna för optimal prestation? 

      Petersson, Ulf; Östman, Annika (2011-03-02)
      För att en elitidrottare ska prestera optimalt under träning och tävling, är det viktigt att hon/han har en adekvat kosthållning. Särskilda näringsrekommendationer för idrottare har framarbetats. Bland annat har Svenska ...
    • Elitbasketspelares återhämtningskostvanor – en jämförelse mellan föreställningar och beteende 

      Hansson Liljered, Maria; Larsson, Anna (2011-03-02)
      Forskningen visar på att elitidrottare inte får i sig tillräckligt med energi och därmed utsätter sig själva för ökad hälsorisk och risk för minskad prestationsförmåga under både träning och tävling. Vi har valt att undersöka ...
    • Ekologiska livsmedel i skolkök - Enkätundersökning över andelen ekologiska inköp i offentliga storhushåll i Göteborg 

      Harrysson, Cecilia; Supe, Anita (2011-03-02)
      Frågor och funderingar om hållbar utveckling är idag mer aktuella än någonsin. Den i världen rikaste delen av befolkningen utgörs av endast 14 procent men konsumerar 56 procent av jordens resurser. I Sverige har arbetet ...
    • Edutainment & empowerment vid kommunikation av kostbudskap 

      Kevin, Sirpa (2011-03-02)
      I dag förväntas individen ha empowerment, ”egenmakt”, att själv göra hälsosamma beslut kring kost som är bra för den egna hälsan. Till hjälp finns många kostbudskap vars kvalitet kan vara svår att kontrollera. Hälsoinspiratörer ...
    • Den prestigefyllda stjärnan - Uppfattningar om att ha en stjärna i Guide Michelin 

      Jaila, Nonglak; Sarge, Isabelle (2011-03-02)
      Under vår utbildning har vi hört talas om Guide Michelin. Guiden anses vara det viktigaste bedömningssystemet inom restaurangbranschen. Vilka de exakta kriterier är eller hur man inom branschen uppfattar detta bedömningssystem, ...
    • Daglig dokumentation för säker livsmedelshantering - En pilotstudie för miljöförvaltningen 

      Hildebrand, Jessica; Lindgren, Yvonne (2011-03-02)
      Som en pilotstudie för Göteborgs miljöförvaltning har vi undersökt ett förenklat sätt att do-kumentera egenkontrollens kritiska styrpunkter enligt HACCP (”Hazard Analysis Critical Control Point”) -principerna för säkrare ...
    • Baka glutenfritt - Utveckling av tre glutenfria recept anpassade för caféer 

      Björklund, Anna; Karlsson, Johanna (2011-03-02)
      Celiaki blir allt vanligare och till följd av detta ökar efterfrågan av glutenfritt sortiment på caféer. Celiaki, även kallat glutenintolerans innebär en intolerans mot vete, råg, korn och i vissa fall havre. Behandlingen ...
    • Att starta ett eget företag - Hur gör man? 

      Majd, Atosa (2011-03-02)
      Syfte med mitt arbete var att undersöka hur man ska göra för att starta ett eget företag, vilka problem som kan uppstå under resans gång och vilka fördelar och nackdelar som det är med att driva en egen verksamhet. Uppsatsen ...
    • Ungdomar, mat och måltider 

      Lindén, Susanne Lindén (2011-02-28)
      Olika undersökningar vittnar om att familjer inte äter tillsammans längre på grund av tidsbrist och olika aktiviteter på fritiden. Vi äter enklare måltider som inte är lagade och vi utför andra aktiviteter medan vi äter. ...
    • Tema i skolan? 

      Brynås, Anna; Eriksson, Lin (2011-02-28)
      Tematisk undervisning och temaarbete innebär att olika skolämnen integreras med varandra och bildar en helhet i undervisningen. Tankar om att skapa en helhet i lärandet har funnits sedan lång tid tillbaka, men i dagens ...
    • Lärare talar om resurshushållning i hem- och konsumentkunskap 

      Isacsson, Agneta; Törnkvist, Anne (2011-02-28)
      I dagen samhälle är de allra flesta medvetna om att det måste till en förändring av vårt beteende för att hejda den alltmer negativa miljöpåverkan på vår jord. I skolan har hem- och konsumentkunskapsämnet en stor funktion ...