Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Visas titlar 241-260 av 699
-
Miljökrav i livsmedelsupphandling
(2015-08-10)Måltider orsakar en stor del av samhällets klimatpåverkan och många av måltiderna som äts i Sverige finns inom dem offentliga sektorn. Genom medvetna val går det att begränsa den miljöpåverkan som livsmedel ger upphov till. ... -
Rätt kost till rätt person - En kvalitativ studie av E-kost till äldre i Göteborgs Stad
(2015-08-10)Undernäring är ett utbrett problem för den äldre delen av befolkningen då 30 procent på särskild boende är undernärda och 60 procent ligger i riskzonen (Svenska Livsmedelsverket, 2014). En av de vanligaste orsakerna är ... -
Vad studenter äter och dricker mellan målen - En enkätundersökning om studenters mellanmålsvanor och dess påverkande faktorer
(2015-08-10)Mellanmål behövs för att vårt dagliga energibehov ska tillgodoses och för att vi ska orka hålla koncentrationen uppe mellan huvudmålen. Dagligen ställs vi inför olika val av vad vi ska äta till mellanmål. Ett flertal ... -
En kartläggning av vegetarisk mat i skolan
(2015-08-10)Syftet med studien är att kartlägga serveringen av vegetarisk skolmat i Sverige. För att undersöka detta användes en kvantitativ tvärsnittsdesign baserad på enkäter som skickades ut till en beslutsfattare för skolmåltiden ... -
Glutenfria måltider på restauranger och kaféer - En kvalitativ studie om lunchutbud, rutiner och serveringspersonalens bemötande
(2015-08-10)Måltider utanför hemmet ökar och att äta på restaurang som ett sällskap är idag en utbredd och vanligt företeelse. Men för personer med sjukdomen celiaki innebär det ofta rädsla och oro för kontaminering vid restaurangbesök ... -
En återanvändningsbar take away-låda? En studie om konsumenters förväntningar rörande en hållbar take away-låda
(2015-08-10)Den utbredda take away-konsumtionen som förekommer i Sverige och världen i stort leder till att det slängs en stor mängd engångsförpackningar. De satsningarna som finns gällande livsmedelskonsumtion och hållbarhet fokuserar ... -
Sjukhuskockarnas kamp - En kvalitativ studie kring menyförändring och dess konsekvenser
(2015-08-10)Maten som serveras till sjukhuspatienter syftar inte bara till att mätta och ge energi, den har också stor betydelse för tillfrisknandet. Studier visar att undernäring är ett stort problem bland patienter i många länder ... -
Framgångsfaktorer – Fyra kökschefer berättar
(2015-08-10)Det är väl uppmärksammat i samhället att det råder en ojämställdhet i restaurangbranschen mellan kvinnor och män i kockyrket, liksom att det finns klara gränser för könssegregering inom branschen. Kockens arbete betraktas ... -
Fragmentarisk kostinformation i privata hälsobloggar
(2015-08-10)De ursprungliga fem kostråden som handlar om att äta mycket frukt och grönt, välja fullkorn och nyckelhålsmärkta livsmedel, äta fisk 2-3 gånger i veckan samt att välja flytande margarin eller olja i matlagningen togs ... -
Spårbarhetsarbete i livsmedelsbranschen
(2015-08-10)Konsumenters matsäkerhet har blivit ett aktuellt ämne i samhället. Efter ett antal skandaler inom matsystemet har debatter om matsäkerhet och matfusk uppkommit. Skandaler som framkommit är bland annat livsmedel som ... -
Minimera matsvinnet, maximera måltidskvalitén - En kartläggning över matsvinnet inom äldreomsorgen
(2015-08-10)Den vanligast förekommande definitionen av matsvinn är: livsmedel som hade kunnat ätas om det hanterats annorlunda. Myndigheter kopplade till området skriver om miljömässiga och ekonomiska vinster av att reducera matsvinnet. ... -
A Digital Coach for Well-Being - En undersökning om upplevda hinder avseende hälsosamma matvanor och fysisk aktivitet samt förslag hur en applikation kan stödja till hälsosamma levnadsvanor
(2015-08-10)I dagens samhälle är det vanligt att det förekommer levnadsvanor så som fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor som orsakar ohälsa och minskat välbefinnande. Syftet med uppsatsen är att undersöka upplevda hinder avseende ... -
Kosten, motivationen och faktorerna - en kvalitativ undersökning gällande motivationsfaktorer kring kosthållning inom ett innebandylag
(2015-08-10)Idrotten kan påverka olika aspekter av livet både positivt och negativt, vilket kan reglera hur en person väljer att hantera dessa olika aspekter i sitt vardagsliv. En problematik finns i idrottens påverkan då denna kan ... -
Delaktighet, inflytande och glädje! En kvalitativ fallstudie som belyser vad som kan få unga vuxna att stanna kvar inom friidrotten
(2015-08-10)Det finns ett växande problem inom den svenska idrottsrörelsen med att behålla kvar unga vuxna inom föreningslivet, ett problem som även syns inom friidrotten. Dock finns det idag tydliga riktlinjer om hur idrottsföreningar ... -
”För även om jag skulle bryta armen så skulle jag åka upp varje tisdag och torsdag ändå.” - En kvalitativ intervjustudie om unga kvinnors möjligheter till fortsatt engagemang i idrottsföreningar
(2015-08-10)Bakgrunden till studien ligger i att ungdomars och framför allt unga kvinnors deltagande i idrottsföreningar har minskat de senaste åren. Idrottsrörelsen får ekonomiskt stöd av staten för att behålla ungdomar inom ... -
Arbetet med att få unga kvinnor att stanna kvar inom idrotten - En kvalitativ fallstudie av en fotbollsförening ur ett genusperspektiv
(2015-08-10)Fotboll är Sveriges största idrott med flest utövare bland tjejer och killar. Vid fotbollens uppstart i Sverige fick endast herrar spela men trots att damfotbollen funnits i snart 100 år och nästan har lika många kvinnliga ... -
Min kropp och mitt levnadssätt är mitt varumärke - En kvalitativ studie om personliga tränare, kroppsideal och samhällets förväntningar
(2015-08-10)Det ökande samhällsintresset att träna på gym har lett till att allt fler tar hjälp av personliga tränare. För en personlig tränare ses den muskulösa och tonade kroppen som vältränad och eftersträvansvärd. De personliga ... -
Sanning eller sensation? En kvalitativ studie om unga kvinnors kritiska granskning av kostråd på internet
(2015-08-10)Media är en viktig plattform för spridning av kostinformation och ger varje individ möjligheten att själv söka fakta och fatta beslut angående sin hälsa. Då det oftast inte finns något kvalitetsfilter på informationen ... -
Presterande krigare eller komplex livsnjutare? En kvalitativ intervjustudie om mäns syn på maskulinitet och hälsa
(2015-08-10)Med grund i Raewyn Connell och James W. Messerschmidts teori om hegemonisk maskulini-tet är målet med studien att belysa mäns syn på hälsa samt hur rådande hälsonormer påverkar männens tankar kring kost och fysisk aktivitet. ... -
Inställning av vikt - En enkätstudie om hälsa, kropp och ätande bland sjundeklassare
(2015-08-10)Övervikt och ätstörningar är problem hos många ungdomar idag. I dagens samhälle finns ouppnåeliga ideal som kan leda till negativ kroppsuppfattning och stigmatisering av de som inte lever upp till idealen. Kunskap kring ...