Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Visas titlar 321-340 av 699
-
Myten om Väst
(2014-06-26)Studien har syftat till att utifrån ett intersektionellt perspektiv analysera läromedlet Hem- och konsumentkunskap åk 7-9 av Sjöholm, Hjalmarsson, Arvidsson, Hedelin & Olofsson (2011). Analysens målsättning har varit att ... -
Hem- och konsumentkunskap på två svenska skolor i Thailand & via distans
(2014-06-26)Syftet med studien är att utforska hur hem- och konsumentkunskapsundervisning bedrivs samt hur bedömning sker på två svenska skolor i Thailand och på Sofia Distans. Vilket går att utläsa från frågeställningarna: Hur bedrivs ... -
Smör, olja eller margarin?
(2014-06-26)Debatten om matfett är ständigt aktuell och i stort sett dagligen så matas vi med olika aktörers åsikter om vilket fett som är att föredra. Ska vi äta omättat eller mättat fett? Vilket matfett är det mest hälsosamma? ... -
Skolslöjd med studiebesök
(2014-06-26)Denna studies syfte är att ta reda på i hur stor utsträckning slöjdlärare använder sig av det utbud av museilektioner som finns på Göteborgs museer och institutioner. Syftet är vidare att undersöka på vilka olika ... -
”Jag har inte en jävla aning alltså. Det är ju fett onödigt, om man tänker, alltså.”
(2014-06-25)Vår upplevelse var att det pratas för lite om slöjdens syfte och mål med eleverna på grundskolan och vi ville genom denna studie undersöka huruvida detta stämde. Syftet med denna undersökning var att kartlägga hur vår ... -
Vad har kunskaper i klädsömnad att göra i 2000-talets skola?
(2014-06-25)Uppsatsens syfte är att utifrån ett sociokulturellt perspektiv på lärande undersöka hur slöjdlärare ser på klädsömnad som ett verktyg i textilslöjdsundervisningen. Undersökningen har riktats på ett specifikt kunskapsmål: ... -
Ett komplext samhällsfenomen i sin linda
(2014-06-25)Begreppet ortorexia nervosa har uppmärksammats inom både forskning och media och framstår vara ett svårdefinierat begrepp under utveckling. Den kunskap och information som förmedlas gällande fenomenet kan komma ha stor ... -
”Ingen vill se en tjock människa på scen”
(2014-06-25)Forskning tyder på att risken att drabbas av ätstörning är tre gånger högre hos dansare jämfört med icke dansare och prevalensen uppgår till 42 %. Dansvärldens strävan efter perfektionism, kvinnligt kön, en ålder av 14-20 ... -
Återhämtningsmålets vara eller icke vara
(2014-06-25)Det finns rekommendationer att, kort efter avslutad träning, inta ett kolhydrat- och proteinrikt återhämtningsmål i syfte att återställa kroppens energilager och optimera prestationsförmågan. Trots att dessa prestationsoptimerande ... -
Platschefers hantering samt känslor i samband med misstänkt ätstörning bland gymbesökare
(2014-06-25)I dagens samhälle läggs stort fokus på kroppsliga ideal. Fixering över den egna kroppen kan resultera i att vardagliga aktiviteter som att träffa vänner eller arbeta utesluts, detta kan tyda på en ätstörning. Syftet med ... -
Elitidrottare nu men vad händer sen?
(2014-06-25)Syftet med studien var att belysa hur aktiva elitidrottare på minst landslagsnivå ser på livet i, utanför och efter elitidrottskarriären. För att ta reda på detta gjordes fem semistrukturerade intervjuer, som transkriberades ... -
Idrottsmassage
(2014-06-25)Under de senaste 20 åren har massage använts flitigt av användare inom det komplementärmedicinska området. Idrottare kan drabbas av träningsvärk både efter träning och tävling och det kan förhindra prestationen. I tidigare ... -
”Det är en smal målgrupp”
(2014-06-25)Fysisk aktivitet förknippas med en rad positiva effekter på både den fysiska och psykiska hälsan hos de allra flesta, och forskningen visar att det är viktigare att ha en god kondition än att ha ett BMI under 25. Forskningen ... -
Fysisk aktivitet och droger
(2014-06-25)Användningen av droger har de senaste åren minskat bland unga men samtidigt dör fler än någonsin till följd av narkotikamissbruk. Bland Göteborgs gymnasieungdomar är narkotikaanvändningen högre än i andra delar av landet. ... -
Matsvinn på sjukhus
(2014-06-25)Matsvinn förekommer i hela livsmedelssystemet och har en negativ påverkan på både miljö och samhällsekonomi. Miljökostnaden för varje kilo matsvinn blir högre ju mer förädlad varan är. Denna studie har utförts på uppdrag ... -
Kostchefers coachande ledarroll
(2014-06-25)Coaching har blivit populärt i samhället och används idag allt mer inom ledarskap, men är fortfarande ett relativt outforskat område. Coaching är en kommunikationsteknik där aktivt lyssnande och kraftfulla frågor används. ... -
Foodscapes och matkultur i Kalifornien
(2014-06-25)Syfte med denna rapport är att undersöka och kartlägga matkultur, foodscapes och matvanor längs med Kaliforniens kust. Valet av mat har en betydande roll i våra liv och det finns många faktorer som påverkar dessa val. USA ... -
Den schemalagda skollunchen
(2014-06-25)Skolmåltider har utvecklats från ren välgörenhet till ett bestående inslag i skolgången. Mer ansvar har lagts på den offentliga verksamheten vad gäller skolmåltider och att ha utbildad personal är numera ett krav. ... -
Ungdomars tankar om hälsosam mat
(2014-06-25)Hälsa och hälsosam mat är ett aktuellt ämne i samhället. Den pågående diskussionen påverkar ungdomar som håller på att forma sina matvanor och frigöra sig från sina föräldrar. I denna process är det relevant att främja ... -
Att behöva hjälp för att äta
(2014-06-25)I Sverige har personer som är i behov av omfattande stöd i vardagen rätt till assistans, en tjänst som utförs av personliga assistenter. Den vedertagna benämningen av funktionshindrade i behov av assistans är brukare. Det ...