Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Now showing items 181-200 of 699
-
Integrering av mat och måltider i förskolan - En kvalitativ studie om kommunikationen om måltider mellan olika professioner
(2017-08-28)Mat och måltider är en väsentlig del i förskolans verksamhet. En av de mest betydande diskussionerna är hur förskolan ska integrera mat och måltider i den pedagogiska verksamheten. I detta ämne förefaller det finnas en ... -
Matsvinn inom skolmåltider - En utforskande studie som visar vikten av kommunikation inom kommunal skolmåltid
(2017-08-28)Matsvinn är ett problem som förekommer längs hela livsmedelskedjan och leder till att mat produceras i onödan. Det bidrar till utsläpp som påverkar miljön negativt. Därför finns det ett stort behov av att förebygga matsvinn ... -
Spanska influenser - En kvalitativ intervjustudie kring sex svenskars matvanor efter att de flyttat till Spanien
(2017-08-28)Varje dag står vi inför val angående vad vi ska äta och hur inköp av mat ska planeras. Det finns ofta några påverkande faktorer som leder oss till vilka beslut vi tar, exempelvis flytt till ett annat land. Idag råder det ... -
“Nyttig mat, små portioner och rätt mat” - En kvalitativ studie om nyanländas upplevelser av en ny matkultur
(2017-08-28)Forskning visar att faktorer som mottagande och handlingsplaner för flyktingars integration i det svenska samhället har betydelse. Om dessa faktorer brister kan det skapa konsekvenser. Mat kan ha stor betydelse för den ... -
Springa för livet - En intervjustudie om betydelsen av ett motionslopp
(2017-08-28)Den sociala gradienten innebär att det finns ett mönster i samhället där individer med hög socioekonomisk status generellt har bättre hälsa än individer med låg socioekonomi. Detta visar sig både i Sverige och i andra delar ... -
Att motiveras av prestation - En kvantitativ kartläggning av motivationsfaktorer baserat på prestation hos kvinnliga gymmotionärer
(2017-08-28)I dagens samhälle har gym som arena blivit en attraktivare plats att utöva sin fysiska aktivitet. Från början av 1970-talet blev befolkningen mer hälsomedvetna och tog de positiva effekterna av träning på allvar. Det är ... -
Knowledge about type 2 diabetes mellitus, its risk factors and the consumption of sugar sweetened beverages in diagnosed female patients in Vieux Fort, Saint Lucia
(2017-08-28)Diabetes mellitus typ 2 (T2DM) är en livsstilsrelaterad sjukdom. Socker sötade drycker (SSBs) har ett högt sockerinnehåll vilket kan leda till ett energiöverskott även vid lågt intag. Det finns därför bevis som tyder på ... -
Har du tid för en lunch? En kvantitativ studie om sambandet mellan upplevd stress och kostmönster
(2017-08-28)Ohälsa till följd av stress, övervikt och fetma är idag ett stort hot mot folkhälsan. Stress kan påverka ätbeteenden och öka intaget av energirika livsmedel och därmed skapa ett energiöverskott som kan leda till viktuppgång. ... -
Läsk- och energidryckskonsumtion - En jämförande studie om gymnasieungdomar i två olika socioekonomiska områden i Göteborg
(2017-08-28)Ojämlikhet i hälsa existerar i hela världen och förekommer mellan olika grupper i samhället. I Göteborg förekommer variationer mellan olika geografiska områden där grupper med lägre utbildning och inkomst har mindre ... -
Personliga tränare som ger kostråd - En kvalitativ studie om personliga tränares uppfattning kring att ge kostråd
(2017-08-28)Sammanfattning Allt fler utbildar sig idag till personliga tränare men på grund av bristande reglering av yrket medför det att nutritionsdelen under PT-utbildningarna ofta är bristfällig. Följden av det blir att de ... -
Hälsosamma matval - Faktorer som påverkar universitetsstudenters hälsosamma matval
(2017-08-28)Tidigare studier visar att ohälsosamma matvanor bland ungdomar är en stor riskfaktor för en rad sjukdomar och att faktorer som ökar hälsosamma matvanor bör identifieras. För att främja hälsosamma matvanor bland ... -
En liten chokladbit kanske? En observationsstudie om förekomst av sockerrika livsmedel i icke-matbutiker
(2017-08-28)Vi lever i en miljö där vi ständigt exponeras och har tillgång till energirika livsmedel. Ett för högt intag av energirika och näringsfattiga livsmedel kan medföra att hälsan påverkas negativt då det kan resultera i ... -
Vinna eller försvinna - Selekteringsprocessen inom fyra svenska elitfotbollsakademier
(2016-09-14)Problem: Selektering i någon form är ett vanligt förekommande fenomen inom svenska elitfotbollsakademier. Medan det tidigare har visats att selekteringsprocessen bör vara objektiv och tydlig framstår processen i svenska ... -
Idrott och hälsa eller enbart idrott i skolundervisningen? En kvalitativ intervjustudie om hälsoundervisning i högstadiet
(2016-08-16)Syftet med undersökningen var att få en ökad förståelse för hur elever och lärare upplever hälsoundervisningen i Idrott och hälsa. Detta gjordes med hjälp av att undersöka hur 18 elever och tre lärare, på tre olika ... -
Anthropometric and physical profiles in elite and sub elite Swedish male soccer players
(2016-08-16)Soccer is a popular team sport played by children, adolescents, men and women across the world. The game requires multiple physical skills such as endurance, strength, mobility, rapid change of direction and running pace. ... -
Salivary response to football matches - A comparative study of elite youth football players
(2016-08-16)An important part of the football coaching staffs’ responsibilities is to keep the players healthy. In order to succeed with this, training sessions should be planned in a manner where enough recovery is achieved. Periods ... -
‘I will always be a figure skater, that is who I am’: Three former figure skaters’ experiences of life after sport
(2016-08-16)Retirement in elite sport has been researched from different perspectives, and could be seen as either a transition through phases or movement within social contexts. Athletes often experience their retirement as difficult, ... -
An interview study on the coach-parent relationship in women’s artistic gymnastics
(2016-08-16)The main purpose of this study was to understand the coach-parent relationship in women’s artistic gymnastics. Four semi-structured interviews with one coach and three mothers, of which one was also a coach were conducted. ... -
Hållbar köttkonsumtion - För miljö och hälsa
(2016-08-16)Vi som hälsoutvecklare strävar efter en välmående befolkning men samtidigt vill vi ha en miljö som är välmående genom en hållbar matkonsumtion. Syftet med studien är att belysa studenters köttkonsumtion och vilka faktorer ... -
Matvanor, munhygien och migration - En kvalitativ studie om ensamkommande afghanska killars erfarenheter från hemlandet och i Sverige
(2016-08-16)Flyktingströmmen till Sverige har skapat en akut flyktingsituation. Under hösten 2015 beräknades 162 877 personer vara asylsökande i Sverige, varav 35 369 ensamkommande flyktingbarn. Många nyanlända hamnar i utanförskap ...