Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Now showing items 561-580 of 628
-
Provutveckling i hem- och konsumentkunskap
(2011-02-28)Flera undersökningar har visat att grundskoleelevers kunskaper inte bedöms på ett likvärdigt sätt. Olika satsningar har skett från Skolverkets sida där syftet varit att öka likvärdigheten i bedömningen. En sådan satsning ... -
”Perspektiven är allmängiltiga, det här är verkligheten”
(2011-02-28)Skolan styrs idag av nationella styrdokument, de är skollag, läroplan och kursplan. Varje ämne i skolan har en egen kursplan där ämnets kärna, begrepp och perspektiv beskrivs. Fokus i studien ligger på kursplanen i hem- ... -
Måltidens betydelse för social gemenskap
(2011-02-28)Måltiden kan behandlas och ses ur många olika perspektiv så som fysiologiska där näringen är främsta motivet men även ur kulturella och sociologiska perspektiv. Mat är inte bara näring, utan också gemenskap och mättnad. ... -
Hem- och konsumentkunskapslärares uppfathingar om
(2011-02-28)Begreppet hälsa kan beskrivas som ett tillstånd eller en process, men även som ett resultat, mål eller medel. Enligt WHO (1948) finns det tre aspekter av hälsa; den fysiska, psykiska och mentala hälsan. Dessa är de mest ... -
Elevinflytande en fråga om att se det stora i det lilla?
(2011-02-28)Skolverket (2005) menar att den svenska skolan behöver en gemensam målsättning då det gäller arbetet med inflytande i skolan. Forskare i ämnet är eniga om elevinflytandets goda verkningar, men skiljer sig i uppfattning om ... -
Att sätta likvärdiga betyg
(2011-02-28)Bakgrunden till undersökningen bottnar i en, från vår sida, saknad av djupare utbildning kring betygsättning och bedömning inom lärarutbildningens inriktning hem- och konsumentkunskap. Men också ett intresse för ... -
Vårdpersonalens arbete med Fysisk Aktivitet på Recept - En kvantitativ studie gjord inom primärvården i Västra Götalandsregionen
(2011-02-24)Övervikt och fetma är idag ett stort problem i Sverige och kan leda till en rad hälsorelaterade sjukdomar. En av anledningarna är att människor idag lever ett alldeles för stillasittande liv. För att minska riskerna att ... -
Våga bli chef! - Att ta sig an en chefsroll som ung och nyutexaminerad inom måltidsverksamheten
(2011-02-24)Inom en snar framtid kommer det att ske en stor generationsväxling, 40 procent av den nuvarande arbetsstyrkan kommer att pensioneras fram till år 2015 och det är 40-talisterna som går i pension. Många av dessa arbetar som ... -
www-kommunikation - Hur restauranger marknadsför sig via Internet
(2011-02-24)Internet, är inte längre bara ett medium utan också en marknadsplats och en informationskanal. Ett av marknadsförarens verktyg är reklam och bra reklam ska innehålla så mycket kommunikation som möjligt. Marknadsförarna ... -
Was food & nutrition considered an important issue in the ongoing debate on HIV/AIDS in Mozambique? - A qualitative study among people working in the field of nutrition with regard to HIV/AIDS.
(2011-02-24)Objective The main objective of the study was to investigate whether the concept of food & nutrition was considered to be important in the discussion on HIV/AIDS in Mozambique. The examination groups were employers/volunteers ... -
Vad vill Du äta idag? - Hur kostchefen kan erbjuda äldreomsorgens brukare en valmöjlighet mellan olika maträtter
(2011-02-24)Måltiden är viktig för äldreomsorgens brukare. Undersökningar visar att måltidens näringssammansättning prioriteras i högre grad än att brukaren ska få sina önskemål kring måltidsutformningen uppfyllda. Vårdpersonalens ... -
Vad görs mot övervikt och fetma? - En studie om folkhälsoplanerares/folkhälsosamordnares arbete mot övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Västra Götalandsregionen
(2011-02-24)Vad görs mot övervikt och fetma? En studie om folkhälsoplanerares/folkhälsosamordnares arbete mot övervikt och fetma hos barn och ungdomar i Västra Götalandsregionen är en kvantitativ studie som behandlar folkhälsoplan ... -
Tänkt om tillsatser - En kvalitativ studie om hur livsmedelstillsatser uppfattas
(2011-02-24)Livsmedelstillsatser är ämnen som används i maten för att uppnå bättre näringsvärde eller för att påverka konsistens, hållbarhet, smak eller färg. I media har tillsatser varit uppmärksammat och omdebatterat den senaste ... -
Tankar om miljöarbete - Intervjuer med kostchefer och arbetsledare i storhushåll
(2011-02-24)Under den senaste tiden har människans syn på omvärlden förändrats radikalt. Plötsligt är våra resurser ändliga och vår påverkan på klimat och natur större än vi någonsin kunnat ana. En del politiker uppmanar till krafttag. ... -
Skolmaten – en het potatis?!
(2011-02-24)Det finns rapporter om att elever dagligen hoppar över skollunchen. En del äter något annat istället andra äter inget alls. Syftet med undersökningen är att studera lunchvanorna hos elever i årskurs nio i Göteborgsområdet. ... -
Restaurangpersonalens uppfattningar om ostronkonsumtion - En kvalitativ studie på fem restauranger i Göteborg
(2011-02-24)Den svenska importen av ostron har ökat explosionsartat under en femårsperiod. Från 34 ton år 2002 till 325 ton år 2007, en ökning på över 900 procent, vilket kan tyda på att det råder en ostrontrend i Sverige. Trots att ... -
Reflektioner, riktlinjer och rutiner - Servering av mat på äldreboenden
(2011-02-24)Tidigare forskning pekar på brister inom nutritionen för äldre och att undernäring är vanligt förekommande. I dagsläget är undernäring ett tillstånd som inte är ovanligt inom svensk sjukvard och främst inom äldrevården. ... -
Receptanvändning i offentliga kök - med fokus på skolmåltider
(2011-02-24)Fri skollunch blev lagstadgat i Sverige 1997. Den nuvarande lagen säger dock inget om matens kvalitet. Kvalitet handlar exempelvis om att leva upp till gästers förväntningar och till Livsmedelsverkets rekommendationer. ... -
Psykosocial arbetsmiljö och personalomsättning i restaurangbranschen
(2011-02-24)Denna kandidatuppsats behandlar ämnet psykosocial arbetsmiljö och personalomsättning i restaurangbranschen. Restaurangbranschen har den högsta personalomsättningen av alla svenska branscher. Då forskningen angående branschens ... -
Närproducerade livsmedel på restauranger i centrala Göteborg
(2011-02-24)Västra Götaland, SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet, och Naturvårdsverket vill, genom att sätta frågor om lokal mat i fokus, stödja framväxten av ett nytt system för livsmedelsförsörjningen. Syftet med denna undersökning ...