Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Visas titlar 581-600 av 628
-
Mötet mellan kökspersonal och elever
(2011-02-24)För att skolelever ska må bra och kunna prestera bra i skolan är det viktigt att de serveras god och näringsriktig mat i skolan. Skollunchen handlar om så mycket mer än bara om maten och hur den är tillagad. Matsalsmiljön, ... -
Måltidsmiljö på ett äldreboende - Små förändringar gör skillnad
(2011-02-24)Vi blir allt fler äldre i samhället och studier inom äldreomsorgen har visat att undernäring är vanligt bland de äldre. En faktor som kan motverka undernäring är en förbättrad måltidsmiljö. Vid forskning angående måltidsmiljön ... -
Morgonstund har guld i mun - Kartläggning av gymnasieungdomars frukostvanor
(2011-02-24)Människors hälsa och välmående är starkt forknippat med matvanorna. Då grunden för framtida vanor läggs redan i tidig ålder bör regelbundna mat- och motionsvanor främjas. Frukosten anses vara den viktigaste av dagens ... -
Matbloggar - en ny väg för hälsobudskap
(2011-02-24)Bloggen kan beskrivas som en slags dagbok på Internet, där individer kan dela med sig av sina liv till omvärlden. Bloggar har vanligtvis ett tydligt format. med inlägg. bilder och kommentarer från läsarna. Man uppskattar ... -
Marknadsföring inom restaurangbranschen - En kvalitativ undersökning av 5 krögares syn på marknadsföring
(2011-02-24)Intresset för denna uppsats väcktes av att vi anser att marknadsföring har fått för lite utrymme i vår utbildning vid Göteborgs universitet inom restaurangmanagerprogramet. I tider av lågkonjunktur finns det mindre ekonomiskt ... -
LOW CARB? - En enkätstudie om kvinnors inställningar till och vanor kring lågkolhydratkost
(2011-02-24)En rad kostråd med skilda budskap presenteras kontinuerligt i media. Dieter med varierande grad av kolhydratreducering har fått ökad popularitet men effekterna av lågkolhydratkost, i synnerhet de långsiktiga, är ej klarlagda. ... -
Kreatin som ergogent kosttillskott - En undersökning av attityder och kunskaper hos användare
(2011-02-24)Kreatin är ett av de mest använda prestationshöjande kosttillskotten. Kreatin är en kväveinnehållande molekyl som är av stor vikt vid omvandlingen av kroppens lagrade energi till rörelseenergi. När molekylen har en fosfatgrupp ... -
Kommunikation och definition av konsistensanpassad kost i vården
(2011-02-24)En betydande risk för att utveckla undernäring finns vid förekomst av dysfagi, det vill säga ätsvårigheter. Genom att anpassa kostens konsistens kan dock intaget av mat och dryck under-lättas och även möjligheten att ... -
Når kostråden fram? - En kartläggning av ungdomars förhållande till hälsosam mat
(2011-02-24)Livsmedelsverket är den myndighet som ansvarar för att sprida kunskap om goda matvanor i samhället. För att vägleda befolkningen till att äta hälsosamt utformades 2005 fem kostråd utifrån svenska näringsrekommendationer. ... -
I informationens kölvatten - Kostchefers användning av fisk- och miljöinformation
(2011-02-23)Information om fisk och miljö kommer från många olika avsändare, via en mängd medier och uppfattas på olika sätt av mottagaren. För kostchefer, som ofta är inblandade i upphandlingsarbetet, väljs livsmedel utifrån den ... -
Handboll och kost - Attityder och uppfattningar kring kost och livsmedel hos västsvensk damelit
(2011-02-23)Syftet med vår studie var att kartlägga uppfattningar kring kost och livsmedel hos kvinnliga elithandbollsspelare i fem elitserieklubbar i Västra Götalandsregionen. I och med elitidrottares höga aktivitetsnivå, skiljer de ... -
Gymträning i det dagliga livet. - Målsättning, kosthållning och fritid.
(2011-02-23)Dagens växande antal gymanläggningar med stort utbud av träning och kroppsvård torde vara en indikation på ett ökat intresse för friskvård och hälsa. Denna utveckling sker i ett samhälle där en individs utseende kopplas ... -
Frukta inte grönt! - En studie om gymnasieungdomars attityd och konsumtion av frukt och grönsaker
(2011-02-23)Livsmedelsverket rekommenderar att man bör äta 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Detta för att genom en god kosthållning främja hälsa och förebygga sjukdom. Studier visar att endast en liten del av befolkningen lever ... -
Framgångsfaktorer för bibehållandet av önskad viktnedgång
(2011-02-18) -
Dekantering - Vad har tiden för betydelse?
(2011-02-18)Dekantering innebär att vinet hälls från flaskan till en karaff. Detta görs för att separera vinet från eventuell fällning samt för att vinet ska få kontakt med syre. Det finns många åsikter om dekantering och hur lång tid ... -
Barns konsumtion av läsk, mjölk och vatten - En undersökning på 4, 6 och 8 åringar i Västra Götalands län
(2011-02-18)Övervikt och fetma är ett ökande problem i världen och det är ett fenomen som inte gör någon skillnad på socioekonomisk klass utan kan drabba alla, såväl vuxna som barn. Forskning har kommit fram till att de preventiva ... -
Allting är relativt och kossor är blommiga - En kvantitativ studie om miljöaspekten påverkar några konsumenters val av kött
(2011-02-18)En kvantitativ studie om miljöaspekten påverkar några konsumenters val av kött handlar om hur köttkonsumtionen har utvecklats under människans historia till vad den är idag. För att därefter koppla samman dagens köttkonsumtion ... -
Är det onaturligt sött? - konsumtionsstudie av lightdrycker bland unga vuxna
(2011-02-17)Som studenter på Kostekonomprogrammet har vi vid upprepade tillfällen kommit i kontakt med och diskuterat ämnet tillsatser. Sötningsmedel, då främst aspartam, är ett av de ämnen som kommit i fokus för våra diskussioner och ... -
”ÄKTA VARA” – Konsumenters inställning till livsmedelstillsatser
(2011-02-17)Varför och i vilken utsträckning livsmedelstillsatser bör användas, råder det delade meningar om. Tillsatserna fyller ett kvalitetssäkringssyfte för våra livsmedel och vissa forskare menar att det är riskabelt ur mikrobiologiskt ... -
Vår kokbok – håller den? : En granskning med miljöperspektiv
(2011-02-17)Syftet med studien var att granska Vår kokbok för att se om det skett några förändringar över tid, i relation till rekommendationer om hållbara matval. Hållbar utveckling handlar om hur vi kan tillfredställa våra behov ...