Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Visas titlar 481-500 av 628
-
Nyttig mat och hälsa på restaurang
(2011-03-09)Övervikt och fetma förekommer allt oftare och nu för tiden drabbas allt fler människor. Övervikt kan leda till en rad olika följdsjukdomar samt en förtidig död. Orsaken till att detta har ökat den senaste tiden beror på ... -
Matens mysterium - Vad påverkar nattarbetares matvanor?
(2011-03-09)Det har blivit allt mer vanligt med oregelbundna arbetstider och att ha största delen av arbetstiden förlagd på natten. Studier har visat att skiftarbete, främst där nattarbete är inkluderat, är en riskfaktor för individens ... -
Mat för själen - Hare Krishnas val av och tankar om mat
(2011-03-09)Det är vedertaget att människan äter av biologiska, individuella och kulturella skäl. Dock är det mindre känt att det även finns de som äter av andliga skäl. En av dessa grupper är Hare Krishnarörelsen. Syftet med studien ... -
"Ledande på jämställdhet" - En intervjustudie med manliga restaurangägare
(2011-03-09)Syftet med examensarbetet har varit att få en inblick i de manliga restaurangägarnas syn på ledarskap och jämställdhet, samt hur de arbetar med frågor kring ämnet. Fyra manliga restaurangägare valdes ut strategiskt för ... -
Kunskap om kostens betydelse för idrottslig prestation - En enkätstudie hos elever vid två svenska riksidrottsgymnasier
(2011-03-09)Idrottare som är aktiva på elitnivå är unika ur ett näringsfysiologiskt perspektiv på grund av den mycket omfattande träningen. Om en idrottare har ett för lågt energiintag i samband med hård träning försämras prestationen ... -
Kostekonomens ledarroll - I en offentlig organisation
(2011-03-09)Ständigt tillkommer det uppgifter om att en organisations ledarskap är i sig av största betydelse för dess överlevnad. Organisationens struktur påverkar ledare på varierande sätt. Det finns cirka 1700 ledare i Göteborgs ... -
Inspiration, underhållning eller skrämsel? Tittare resonerar kring TV-programmet Du är vad du äter
(2011-03-09)Media har idag ett brett utbud av olika livsstilsprogram där hjälpmedel av olika slag presenteras för att människor skall kunna förbättra sin livsstil. Ett program som uppmärksammats i detta sammanhang är Du är vad du äter. ... -
Hälsosam mat och matlagning är det något för oss? En intervjustudie med kvinnliga deltagare i en ”Kom i form” - grupp
(2011-03-09)Allt fler människor drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och högt blodtryck. Detta är kostrelaterade sjukdomar och risken att drabbas av dessa sjukdomar ökar för en person med övervikt eller fetma. För att underlätta ... -
Hållbara livsmedelsinköp för restaurang - En undersökning av leverantörer i Götebog
(2011-03-09)Denna undersökning som är ett avstamp i utvecklingen, en markering på vägen, syftar till att undersöka förutsättningarna för hållbara livsmedelsinköp via de traditionella inköpskanalerna för restaurangverksamheter i ... -
Hur man lyckas gå ner i vikt
(2011-03-07)En stor bidragande orsak till hjärt- och kärlsjukdomar och för tidig död i i-länderna idag är övervikt. Forskningen har kommit fram till att kunskap om kost och motion inte är tillräckligt för att lyckas gå ner i vikt. Det ... -
Gästens förväntningar och upplevelse vid besök på restaurang
(2011-03-07)I rollen som restaurangmanager är det av stor vikt att ha kunskap om gästernas förväntningar och upplevelser. Människor är olika och uppfattar restaurangbesök på olika sätt. Fyra olika delar spelar stor roll för besöket, ... -
Företagshälsovårdens behov av kostkompetens - Fallstudie på en företagshälsovård
(2011-03-07)Idag räknas mer än 46 procent av alla svenskar mellan 16 och 84 år som överviktiga (BMI 25-29,9) och cirka 10 procent som feta (BMI >30). Jämfört med för 20 år sedan är detta en 100 procentig ökning och både nationella ... -
Från bok till nätversion - Analys av grammatik i ett recept då och nu
(2011-03-07)Det var under 1700-talet som genombrottet för kokböcker i Sverige kom. Under den här tiden skrevs det fortfarande kokböcker för överklassen, men allt mer började det komma kokböcker som hade en handboksliknande utformning ... -
Fysisk arbetsmiljö i storhushåll - Ur arbetsledares synvinkel
(2011-03-07)I Sverige upplever dagligen över 1,5 miljoner sysselsatta, sitt arbete som ergonomiskt påfrestande. Inom storhushållsbranschen förekommer många av de vanligaste arbetsmiljöproblemen som t.ex. buller, tunga lyft, dåliga ... -
Friskvårdsprojektet Hälsodiplomering - Utvärdering av Hälsodiplomering på en arbetsplats inom vården
(2011-03-07)Många företag och organisationer ser idag arbetsplatsen som en god arena för hälsofrämjande arbete och det finns en mängd olika metoder, områden och sätt att arbeta på inom området friskvård på arbetsplatsen. Även Statens ... -
En analys av faktorer som kan påverka viktförändring - statistisk bearbetning av material från studien Health Hunters
(2011-03-07)Uppsatsen är en statistisk bearbetning av material från studien Health Hunters som genomfördes i Göteborg på unga kvinnor som befann sig i en högriskgrupp för att utveckla övervikt eller fetma. Barn till överviktiga har ... -
Att följa eller inte följa kostråd - En kvalitativ studie av ungdomar med diabetes typ 1
(2011-03-07)Diabetes är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna bland barn och ungdomar i Sverige idag. Vi tycker att det är viktigt att ta upp detta inom vårt ämnesområde, då god kosthållning påverkar deras välmående i hög grad. ... -
Övervikt hos barn - Utformning av handlingsplan för skolsköterskor
(2011-03-03)Förr i tiden var övervikt ett tecken på att en människa var välmående. Nu ser man det hela som en hälsorisk. Den största orsaken till att barn blir alltmer feta är deras stillasittande vardag och att de äter mer energi än ... -
Vårda det friska! - En undersökning om friskvård på företag
(2011-03-03)Dagens arbetssituation med ökad stress och hög arbetsbelastning, tillsammans med sämre kostvanor och minskad fysisk aktivitet ger en försämrad hälsa hos allmänheten. Detta är bidragande orsaker till att både sjukskrivningar ...