Kandidatuppsatser / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Visas titlar 601-620 av 628
-
Uppfattningar och attityder kring kost och fysisk aktivitet hos en grupp gymnasieelever
(2011-02-17)Ohälsan relaterad till kost och fysisk aktivitet fortsätter att öka världen över och förebyggande insatser behövs redan i tidig ålder för att hejda trenden. Enligt studier hör ungdomar i gymnasieåldern till en särskild ... -
Sallad, sushi och sötsaker - Unga tjejers uppfattningar om hälsosam mat
(2011-02-17)Näringsrik mat och bra matvanor är en viktig förutsättning för god hälsa. Valet av mat styrs av olika faktorer, till exempel media, vänner/familj och ekonomi. Då många levnadsvanor skapas i ungdomsåren får dessa en stor ... -
Om stress - vår osynlige arbetskamrat och hur den påverkar vårt arbete
(2011-02-17)Bakgrund: Stress är något vi lever med varje dag, hela tiden. Denna stress hjälper oss att prestera i de situationer vi ställs inför. Stress kan i längden även ha en negativ inverkan i form av utbrändhet och sänkt livskvalitet. ... -
När musik kom till skolmåltiden - Interventionsstudie i skolmåltidsmiljö
(2011-02-17)Dokumenterad erfarenhet av otillfredsställande måltidsmiljö i svenska skolrestauranger och trender på försämrad psykisk hälsa bland svenska barn och ungdomar har föranlett till en fyra dagars interventionsstudie med musik ... -
Mätt på fett? - Upplevda fördelar och svårigheter med Low Carb High Fat
(2011-02-17)Lågkolhydratkost har funnits sedan 1921 och formulerades som en behandling för epilepsi. Under åren har populariteten för lågkolhydratkost varierat, men har på senare år ökat. I Sverige har förespråkare fått publicitet i ... -
Måltidsrast eller måltidsuppehåll på restaurang
(2011-02-17)Måltider på arbetsplatsen är en viktig aspekt för arbetares arbetsmiljö och trivsel på arbets-platsen. Inom restaurangbranschen tillämpas två olika typer av måltidspaus i form av måltids-rast och måltidsuppehåll, som i sin ... -
Måltidsplanering inom äldreomsorgen - En studie med fokus på näring, recept och organisation
(2011-02-17)När man blir äldre och har levt ett friskt liv minskar energibehovet med ungefär en tredjedel, medan näringsbehovet är detsamma som innan (Svenska kommunförbundet, 1994). Därför är det viktigt att man ser till att maten ... -
Måltidens fem aspekter applicerade på kaféer i Göteborg
(2011-02-17)Bakgrund: Kaffet har sitt ursprung från ca 1500 år tillbaka i Etiopien, där det spreds vidare till Mellanöstern. Under 1600- talet välkomnades kaffet i Europa och de första kaffehusen öppnades i Venedig, London, Paris etc. ... -
Motivation i restaurangbranschen - En studie utifrån Herzbergs Tvåfaktorteori samt Adairs Åttastegsmodell
(2011-02-17)Denna uppsats behandlar medarbetares motivation inom restaurangbranschen. Restaurangbranschens höga personalomsättning i Sverige idag beror bland annat på att branschen fortfarande ses som en genomfartsbransch med låg ... -
Motivation hos skolmåltidspersonal - En undersökning utifrån Herzbergs tvåfaktorteori
(2011-02-17)Ett problemområde vi upptäckt omfattar den offentliga måltidssektorn som bland annat förknippas med en begränsad ekonomi och svagt styre. Utifrån tidigare erfarenheter inom verksamhetsförlagd utbildning har vi stundtals ... -
Matkvalitet i förskolan - Hur tre förskoleorganisationer kvalitetssäkrar maten
(2011-02-17)Kvalitet är något som kan innebära olika saker för olika personer eller organisationer. Matkvalitet kan delas in i flera kvalitetsaspekter och några av dessa kvaliteter är näringskvalitet, hygienisk kvalitet, ätkvalitet ... -
Låt någon annan laga maten! - Marknadsundersökning av åsikter kring en matleveranstjänst
(2011-02-17)Människor idag blir allt mer stressade och många tycker att det är tidskrävande att planera, handla och laga mat varje dag. Tjänster som kan tänkas hjälpa människor med detta är bland andra de som levererar råvarukassar ... -
Ladda, återhämta och prestera - Idrottande ungdomars vanor kring uppladdnings- och återhämtningsmål
(2011-02-17)Under ungdomstiden skapar många individer levnadsvanor, som sedan följer med dem under resten av livet. Det är därför viktigt att ungdomar redan då, blir medvetna om sina kostvanor och dess betydelse. Då idrottande ungdomar ... -
Köttkonsumtionens miljöpåverkan
(2011-02-17)Det största miljöproblemet i världen idag är de omskrivna klimatförändringarna. Boskapssektorn bidrar till mer utsläpp av växthusgaser än transportssektorn. En ko släpper ut ungefär 100 kilo metan per år som är en tjugo ... -
Känner du till de fem kostråden? - En studie om matvanor och kostråd på en arbetsplats
(2011-02-17)Livsmedelsverket utformade 2005 fem kostråd för att främja bra matvanor hos befolkningen. En studie på uppdrag av Livsmedelsverket visade att det fanns glapp mellan kostråden och befolkningens matvanor. Vidare har forskning ... -
Kostvanor hos skift-/nattarbetare
(2011-02-17)Nattarbetare är en yrkesgrupp som är utsatt för ett flertal hälsoeffekter så som övervikt, mag- och tarmproblem, hjärt- och kärlsjukdomar, sömnproblem och även olika typer av cancer. Dygnsrytmen rubbas i samband med ... -
Kostchefers uppfattningar om tillsatser i skolmåltiden
(2011-02-17)Under de senaste åren har tillsatser i skolmåltiden debatterats väldigt mycket, då många har synpunkter angående livsmedelsval, måltidsmiljö, näringsinnehåll och tillagningsmetoder. Det är kostcheferna som ofta får stå ... -
Kolhydrater i fokus - En enkätundersökning av konsumtionsmönster och mediaintryck
(2011-02-17)Syftet med arbetet är att ta reda på människors kostvanor när det gäller stärkelserika livsmedel som ofta utgör kolhydratkomponenten i lunch och middag. Syftet är även att studera om och i så fall hur människor har påverkats ... -
¨Kalorimärkning på café - En försäljnings- och attitydundersökning
(2011-02-17)Bakgrund: Hälsan i Sverige har inte förbättrats på senare år. I U.S.A. finns idag kalorimärkning på vissa restaurang- och caféverksamheter. Tidigare studier har visat att kaloriinnehållet i livsmedel missuppfattas. Man har ... -
Kafékultur sett ur gästens synvinkel
(2011-02-17)Ett kafébesök är en informell social händelse och utgör en social paus i vardagen. Med dessa ord har Oddner (2003) klargjort för innebörden av ett kafébesök, eller? För att vara specifik är syftet med min studie att ta ...