Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Now showing items 481-500 of 699
-
Gymnasieelevers inställning samt kännedom om fett i kosten
(2012-10-23)Idén till denna studie växte fram då fett är ett omdiskuterat ämne och det är intressant att se hur ungdomar ställer sig till fett i kosten. Syftet med studien är att undersöka gymnasieelevers inställning till fett i ... -
Fett eller lätt?
(2012-10-23)Ungdomar är den grupp som är mest mottaglig för trender och förändringar i samhället. Den rådande debatten kring fett och dieter idag formar nya matvanor hos befolkningen. Dieter som LCHF som förespråkar ett högt fettintag ... -
Consumption of dietary iron sources among Tajik women
(2012-10-23)Järnbrist orsakad av anemi är en av de vanligaste sjukdomarna i utvecklingsländer. Anemi påverkar arbetsförmågan och är därmed ett hinder för utveckling både för individer och för länder. I Tadzjikistan antas mer än 40 % ... -
Kallskänkors användning av recept på restaurang
(2012-10-23)Recept upptäcktes redan på 1600-talet fast i en annan skepnad än i dag, nuförtiden är recepten kortfattade och uppstrukturerade, det utnyttjar kallskänkor genom att utveckla en kod, de ser ingredienserna fort. Kallskänksyrket ... -
Social hållbar utveckling
(2012-10-16)Hållbar utveckling består av tre grenar: ekonomisk, ekologisk och social. Tidigare forskning tyder dock på att fördelningen mellan dessa är mycket ojämn inom livsmedelsbranschen. De ekonomiska och ekologiska aspekterna ... -
Svinn på restaurang
(2012-10-16)Svinn är ett vanligt förekommande problem i både hushållet och på restaurangen. Det har även en påverkan på både miljö och ekonomi. Svinn uppstår av olika anledningar och är nästan omöjligt att undvika, men även om det ... -
Småföretagande inom catering
(2012-10-16)Det finns idag l 02 stycken listade cateringverksamheter i Göteborg och många av dessa är småföretag. Utöver de företag som enbart ägnar sig åt catering erbjuder även andra företag denna tjänst, såsom restauranger och ... -
Konsumenters åsikter om livsmedelsmärkning
(2012-10-16)Det finns en rad olika faktorer som påverkar när en konsument väljer livsmedel. Det har framkommit i flera studier att konsumenter är dynamiska och att det inte är helt utrett hur de resonerar. Denna studie har valt att ... -
Det goda mötet
(2012-10-16)Måltidskunskap är ett relativt nytt och outforskat området. Forskare menar att måltiden är en diffus sak att undersöka och att det krävs mer djupgående forskning kring ämnet. Den nordiska forskning som gjorts delar upp ... -
Att undervisa om kost och hälsa, eller om mat och hälsa?
(2012-10-12)I bakgrunden presenteras olika definitioner på våra val av begreppen kost, mat och hälsa. Andra områden som tas upp är hur folkhälsan förhåller sig i Sverige och vad ämnesintegrerad undervisning kan leda till i utvecklingssyfte ... -
Elever samtalar om lnnebörder av hälsa, ekonomi och miljö
(2012-10-12)I skolans styrdokument ingår många olika begrepp, som elever ska utveckla kunskap kring. I den här studien behandlas begreppen hälsa, ekonomi och miljö som är tre centrala begrepp i hem- och konsumentkunskap. Dessa tre ... -
Datorn i skolämnet hem- och konsumentkunskap
(2012-10-12)Många av dagens elever har kommit i kontakt med datorn på något sätt redan vid fyra års ål-der. Under min lärarutbildning kom det fram att examensmålen för lärarexamen kräver att blivande lärare behärskar IKT (informations ... -
Maten – ett mål för livet
(2012-10-12)Denna studie handlar om hur personal och föräldrar uppfattar hur och vad barn lär sig i projektet Sinnenas mat i förskolan. Två förskollärare, en barnskötare, en måltidspersonal, en kock, en skådespelare och två föräldrar ... -
Slöjd – ett eller två ämnen?
(2012-10-12)Hur arbetar egentligen de lärare som utbildats vid Göteborgsutbildningen där slöjd lärs ut som ett sammanhållet ämne? Det var den stora frågan inför detta arbete. En fråga som funnits hos många av de studenter som gått ... -
Design i Slöjdundervisningen
(2012-10-12)Design är en stor del av vårt samhälle. Som studenter på slöjdlärarutbildningen vid Göteborgs universitet har vi upplevt att design får en allt större plats i undervisningen. Studien undersöker vilka kopplingar det finns ... -
Val i slöjden
(2012-10-12)Slöjden är ett ämne och har varit så sedan 80- talet i skolans läroplaner, men fortfarande väljer eleven slöjdart inför termin eller år fast slöjd är ett ämne. Slöjden är också en plats där väldigt många val görs från dels ... -
Matbudskap i rollspel
(2012-10-04)Ungdomar befinner sig i en identitetsskapande process och lämnar barndomen med intryck, värderingar och vanor som sannolikt kommer att påverka dem även i vuxenlivet. De rör sig simultant mellan olika kulturer så som hemmet, ... -
Hem till färdigmaten
(2012-10-03)Färdigmat blir allt vanligare i vårt samhälle och nya alternativ dyker ständigt upp på hyllorna i butikernas kyl och frysdiskar. Tidigare forskning har påvisat att anledningen till denna ökning är att allt fler känner att ... -
Representation av det nordiska köket i London
(2012-10-03)När man tänker på nordisk mat går tankarna oftast till rustik husmanskost. Den bilden håller nu på att ändras. År 2004 gick några av Nordens mest framstående kockar samman och skrev Manifest för det nya nordiska köket för ... -
Att starta ett café
(2012-10-03)Regeringen stödjer startandet av nya företag och att starta ett café presenteras som en trend som lockar unga entreprenörer. Utformning och start av café kan ses ur olika perspektiv. Två modeller har valts, dessa berör ...