Now showing items 101-120 of 628

    • "Minus på vågen" 

      Fakhruldeen, Doaa; Kovacevic, Sedina; Olofsson, Yvette (2019-08-12)
      Övervikt och fetma är ett stort problem i dagens samhälle och leder till stor ökning av morbiditet och mortalitet. Fetma påverkar människors livskvalitet och orsakar även stora kostnader för samhället. Därför är det ...
    • Vägen tillbaka efter en långvarig idrottsskada 

      Suortti, Anniina; Hasani, Blerim; Kourmadias, Tanja (2019-08-12)
      Det mest smärtsamma för en idrottare är att uppleva en allvarligare skada. Detta kan påverka en idrottare fysiskt och psykiskt men det kan även leda till att en idrottare avslutar sin karriär. Syftet med vår studie är ...
    • Måltidssituationen på två Äldreboenden 

      Benjaminsson, Charlotte; Marklund, Josefine (2019-03-20)
      För ett stort antal personer kommer den dagen då hjälp behövs för att klara den dagliga omsorgen vilket även innefattar den dagliga måltidssituationen. Detta är en stor förändring då det bland annat kan innebära flytt ...
    • Härledning av symtom till viss kost kan öka livskvaliteten. Intervjustudie av patienter med Irritable Bowel Syndrome 

      Eklund, Sofia (2019-01-08)
      Att symtomen från den funktionella tarmsjukdomen IBS (Irritable Bowel Syndrome) sänker patienternas livskvalitet är konstaterat i flera tidigare studier. Så är också det faktum att många patienter själva försöker förändra ...
    • ”What I eat in a day” 

      Shadab, Tahereh; Teinler, Evelina (2018-08-17)
      Studiens syfte var att kritiskt granska videobloggar med benämningen ”what I eat in a day”. En kvalitativ dokumentstudie har genomförts av dessa videobloggar som är inriktade till viktminskning genom att analysera vilka ...
    • Bättre måltidsupplevelse för äldre 

      Nazemi, Ayla; Zackaroff, Madeleine (2018-08-16)
      Syfte med denna studie var att kartlägga hur omsorgsmåltiderna tillämpas i Västra Götaland och vilka hinder och möjligheter som kommunerna ser. Undernäring är ett stort problem bland äldre. En enkät skickades ut via mejl ...
    • Hantering av födoämnesallergier i förskolan 

      Glännman, Sandra; Selim, Hanan; Shamoun, Sandra (2018-08-16)
      Flera studier har visat att förekomsten av födoämnesallergier har ökat drastiskt sedan mitten av 1900-talet och fortsätter att öka än idag. Genetik, miljö och livsstilsförändringar är bidragande faktorer till ökningen. ...
    • Lek och lär med Sapere 

      Larsson, Malena; Södersten, Louise (2018-08-16)
      Förskolor är en grund till barnens lärande och många barn intar flera måltider under en dag i förskolan. Det är därför viktigt att förskolor serverar näringsriktiga måltider som främjar barnens utveckling. Inom måltidspedagogik ...
    • Nya mejeriprodukter i skolköken 

      Arosenius, Erik (2018-08-16)
      Arla är ett internationellt mejeriföretag som producerar och säljer produkter över hela världen. Företaget jobbar ständigt med att utveckla sina mejeriprodukter och anser att produktutveckling kan ha många fördelar, ...
    • När patienten själv får välja 

      Bergström, Andreas; Erlandsson, Annika; Lidén, Emelie (2018-08-16)
      Offentliga måltider lyfts upp av regeringen för att höja yrkets status och utveckling samtidigt som det är ett kritiskt omdebatterat ämne i media. Nu belyses de ytterligare genom Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets ...
    • Motsägelsefullt hälsobudskap inom idrotten? 

      Karlsson, Matilda; Nilsson, Olivia (2018-08-15)
      De nordiska näringsrekommendationerna tillråder ökad konsumtion av frukt och grönsaker, dessutom ett begränsat intag av salt, socker och mättat fett. Föregående regering har låtit Livsmedelsverket och statens folkhälsoinstitut ...
    • Uppfattningar kring skolmåltiden hos en grupp elever i årskurs 7 

      Karvinen, Jonna (2018-08-10)
      Många ungdomar i högstadieålder i Sverige väljer att avstå skolmaten trots att den enligt riktlinjerna ska vara både näringsriktig och god. Eftersom unga i Sverige spenderar en stor del av sin tid i skolan så blir skolmåltiden ...
    • Hållbar köttkonsumtion 

      Persson, Moa (2018-08-10)
      I dagens samhälle äter vi för mycket rött kött och charkuteriprodukter för att det ska vara hållbart, både för hälsa och miljö. Konsumtionen är högre än de generella riktlinjerna i Sverige, trots detta är det många som ...
    • Energidryckskonsumtion och sömnvanor – En enkätstudie om gymnasieungdomar på en skola i Göteborg. 

      Hansson, Sandra; Larsson, Magnus (2018-08-10)
      Utbudet och konsumtion av energidryck har ökat de senaste åren. Konsumtionen av energidryck är högst bland ungdomar och fortsätter att öka med framväxten av nya varumärken och tillgänglighet. En motion har lagts fram om ...
    • Skolsköterskors upplevelser av att ge kostråd: En kvalitativ intervjustudie 

      Birkerud, Hanna; Ederfors, Malin (2018-08-10)
      Barn och ungdomars hälsoproblematik tenderar att öka i samhället, vilket har stor koppling till matvanor. Skolan kan därmed fungera som en hälsofrämjande arena, där skolsköterskor har en unik möjlighet att främja elevers ...
    • ”Det är inte bara falukorv hit och en ostbit dit” – Utmaningar och möjligheter att främja hälsosamma matval i dagligvaruhandeln. 

      Mjöberg, Melissa (2018-08-10)
      Hälsa har gått från att ses som ett tillstånd, till att istället ses som en process som skapas i relation mellan individ och samhälle. Hälsofrämjande insatser behövs därför inom olika områden, både individuella men även ...
    • Tankar kring kolhydrater hos kvinnliga kampsportare 

      Johansson, Sara; Nilsson, Linnea (2018-08-10)
      Kolhydrater har under flera år varit ett debatterat ämne och många människor följer dieter som utesluter till stor del (eller helt och hållet) kolhydrater. Vid teknikidrotter som kampsport, är kolhydrater en viktig energikälla ...
    • De äldres upplevelse av kylda matens smak, måltidsvariation och måltidssituation 

      Jängnemyr, Gia (2017-11-15)
      Äldre personer i eget boende som behöver hjälp att laga mat kan få bistånd på matlådor i stället. Vissa kommuner tillagar och distribuerar varm mat dagligen medan andra kommuner övergått till att leverera kyld mat från ...
    • Hållbar utveckling vid menyplanering: En kvalitativ undersökning av privatägda restauranger 

      Ljungqvist, Beatrice; Habib Westh, Cecilia; Torvaldsson, Erika (2017-11-15)
      Allt fler blir medvetna om att hälsa och miljö är viktiga samhällsfrågor. Den här studien fokuserar på hur privatägda restauranger kan arbeta med hållbar utveckling genom menyplanering. Restauranger är verksamheter som har ...
    • Effects of foam rolling on ankle joint ROM and hamstring flexibility 

      Brengesjö, Oskar; Lohaller, Jonathan (2017-11-15)
      Foam rolling is a popular tool among athletes and recreationally active individuals. The manufacturer's promises athletic improvements but little is known what benefits the foam roller gives. In this intervention study, ...