Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Visas titlar 201-220 av 699
-
Att åldras i en epok av teknisk utveckling - Om relationen mellan digitala matinköp och välbefinnande hos äldre
(2016-08-16)Den tekniska utvecklingen leder till innovativa lösningar. Inom vård- och äldreomsorgen utreds hur tekniken kan effektivisera hemtjänstens rutiner för dagligvaruinköp. Då de äldre som har hjälp med detta exkluderas från ... -
Varför lyser den grönt? En fallstudie av Universeums hälsopedagogiska verktyg ”Frukt och grönt vågen”
(2016-08-16)Ett ökat intag av frukt och grönt är kopplat till många positiva fördelar, som minskad sjukdomsrisk och bättre välmående. Trots alla de positiva fördelarna är intaget av frukt och grönt lågt bland Sveriges vuxna och barn. ... -
Vad ska vi äta till middag? En kvalitativ studie kring förhandlingen av gemensamma måltider i en romantisk relation
(2016-08-16)Matval är ofta komplexa och förändras vid olika händelser under livet. Att bli tillsammans och flytta ihop med en partner kan ha stor betydelse för matvanorna och ofta påverkar individer i en romantisk relation varandra ... -
Sambandet mellan fysisk självkänsla, autonomistöd och deltagande på idrottslektionen - En enkätundersökning bland elever i grundskolans senare del
(2016-08-16)Tidigare forskning visar att det finns samband mellan fysisk självkänsla och fysisk aktivitet. Killar med hög fysisk självkänsla deltar på idrottslektionerna mer och skattar sin självkänsla högre än tjejer. Syftet med ... -
Förvärvsarbetares målsättningar och motivation till motion - En undersökning ur ett självbestämmande perspektiv
(2016-08-16)Fysisk aktivitet och motion är något som studier har visat gynnar människans fysiska och mentala hälsa. Människan behöver aktivera sig fysiskt för att må bra, men ofta saknas motivationen och motionen uteblir. För att ... -
Friskvårdsbidrag på Göteborgs universitet – en kartläggning över de anställdas uppfattning av friskvårdsbidraget samt dess utnyttjande
(2016-08-16)Eftersom de flesta tillbringar stor tid på arbetet är det viktigt med en hälsosam och trivsam arbetsplats. Friskvård på arbetsplatsen har gynnsamma effekter för både individens egen hälsa samt företagets lönsamhet och ... -
Foam rolling för snabbare återhämtning - En experimentell studie om doseringens påverkan gällande återhämtning av träningsvärk i hamstrings och quadriceps femoris hos män
(2016-08-16)Träningsvärk är något som de flesta som håller på med idrott eller fysisk aktivitet har känt av. Denna stelhet i musklerna är något som helst undviks och genom självmassage till exempel med en foam roller (cylinderformad ... -
Attraktivare utomhusgym i Göteborgs Stad - En tvärsnittsstudie gällande attraktivitet och nyttjande
(2016-08-16)Inom Göteborgs Stad har det inte gjorts några tidigare utvärderingar gällande utomhusgym. Utifrån tidigare fakta om vad individer värdesätter av en plats för fysisk aktivitet är främst att platsen ska kännas trygg/säker, ... -
Fysisk aktivitet, motivation och användandet av friskvårdsbidrag - En kvantitativ tvärsnittsstudie på en stillasittande arbetsplats
(2016-08-16)Syftet med studien är att undersöka samband mellan graden av fysisk aktivitet, motivation och användandet av friskvårdsbidrag. Denna tvärsnittsstudie använde en webbaserad enkät för att samla in data. En stillasittande ... -
Frisk med hästar - En interventionsstudie för att kartlägga erfarenheter hos kvinnor med stillasittande arbete kring friskvård och hästhantering
(2016-08-16)Ridning och hästhantering är en fritidssysselsättning för många människor och en av de mest populära sporterna i Sverige. Många talar om hur hästhantering är positivt för ledarskapsförmågan och för att ”våga ta i”. I ... -
Kostinformation till innebandyspelare och elittränares kostkunskaper - En kvantitativ undersökning inom de tre högsta divisionerna i Sverige
(2016-08-16)För att uppnå god prestation inom en idrott är kosten av stor betydelse. Forskning visar att idrottare ofta söker sig till sina tränare för att få råd om kosthållning. Elitinnebandytränares kostinformation till spelare är ... -
Hinder och drivkrafter med minskad köttkonsumtion
(2016-08-16)Under en längre tid har svenska och globala myndigheter och organisationer varit eniga om att köttkonsumtionen måste minska, trots det sker ingen betydande förändring. Sen 1960-talet har köttkonsumtionen istället successivt ... -
Hållbar matkonsumtion inom skolmåltider
(2016-08-16)Världsbefolkningen ökar varje år vilket medför en ökad matkonsumtion. För stor produktion och konsumtion samt oaktsam livsmedelshantering belastar jordens resurser. Det är inte självklart att det alltid kommer finnas ... -
Kvinnliga ledare verksamma inom foodservice
(2016-08-16)Foodservice kan likställas med det svenska ordet måltidsservice och innefattar verksamheter inom både den privata och den offentliga måltidssektorn. Foodservice är en bransch som ständigt är i utveckling och där ny kunskap ... -
Hur värderas märkningar? Anmärkningsvärda värderingar hos miljömedvetna livsmedelskonsumenter
(2016-08-16)För livsmedelskonsumenten finns det möjligheter att göra aktiva matval som påverkar samhället och miljön. Den allmänna bilden i samhället verkar vara att det blir vanligare för konsumenter att handla miljömärkta livsmedel. ... -
Matkultur på äldreboende - En kvalitativ studie om iranska brukares uppfattningar
(2016-08-16)I dagsläget lever allt fler utlandsfödda äldre i det svenska samhället. En del bor redan eller kommer att bo på äldreboende vilket gör att efterfrågan på kulturellt anpassad mat ökar mer och mer. Ämnet “individuellt anpassad ... -
Vilka motivationsfaktorer driver kvinnliga seniorer att ägna sig åt gruppträning? En kvalitativ studie
(2016-08-16)Till följd av framsteg inom både välfärd och medicin ökar den andel av befolkningen som är över 60 år. Dock är många äldre inte tillräckligt fysiskt aktiva vilket leder till en ökad kostnad för samhället på grund av ... -
Riktiga vänner delar allt - En studie om sociokulturell påverkan på ungdomars kroppsbild och bantningsbeteende
(2016-05-11)Forskningen pekar idag på att ungdomars kroppsbild och ätbeteenden påverkas av människor som finns i deras omgivning. Den här studien syftar till att identifiera hur vänner och kamratgrupp kan påverka enskilda ungdomars ... -
Health literacy i skolan - Ett vinnande koncept för bättre hälsobeteende?
(2016-05-11)Att vara hälsosam är viktigt och det gäller att veta vad som är ett hälsofrämjande beteende. Forskning bidrar till ny information som förändrar innebörden av vad hälsa är, därför behövs kunskap om hur man ska förstå, använda ... -
Likvärdig bedömning utan likvärdiga förutsättningar? Hem- och konsumentkunskap som exempel
(2016-05-11)Hem- och konsumentkunskap är ett utpräglat processämne med ett flertal praktiska förutsättningar som måste tillgodoses för att undervisning och bedömning ska kunna ske i enlighet med ämnets syfte, mål och karaktär. För ...