Visas titlar 441-460 av 628

    • Val i slöjden 

      Enochsson, Lisbeth (2012-10-12)
      Slöjden är ett ämne och har varit så sedan 80- talet i skolans läroplaner, men fortfarande väljer eleven slöjdart inför termin eller år fast slöjd är ett ämne. Slöjden är också en plats där väldigt många val görs från dels ...
    • Hem till färdigmaten 

      Dundee, Johanna; Larsson, Sanna; Mårdh, Daniel (2012-10-03)
      Färdigmat blir allt vanligare i vårt samhälle och nya alternativ dyker ständigt upp på hyllorna i butikernas kyl och frysdiskar. Tidigare forskning har påvisat att anledningen till denna ökning är att allt fler känner att ...
    • Representation av det nordiska köket i London 

      Mårdsäter, Maria; Stokuca, Anna (2012-10-03)
      När man tänker på nordisk mat går tankarna oftast till rustik husmanskost. Den bilden håller nu på att ändras. År 2004 gick några av Nordens mest framstående kockar samman och skrev Manifest för det nya nordiska köket för ...
    • Att starta ett café 

      Boodh, Helena; Nyberg, Malin (2012-10-03)
      Regeringen stödjer startandet av nya företag och att starta ett café presenteras som en trend som lockar unga entreprenörer. Utformning och start av café kan ses ur olika perspektiv. Två modeller har valts, dessa berör ...
    • Måltidens fem aspekter 

      Gustafsson, Gilbert; Kei, Philip (2012-10-03)
      Vid ett besök på en restaurang har förväntningarna blivit högre eftersom restaurangbesöken har ökat och gästerna ställer högre krav i Sverige. Helhetsupplevelsen har blivit en alltmer viktigare faktor under ett restaurangbesök. ...
    • Mot en miljövänlig matproduktion 

      Tonelli, Anna; Wallin, Ida (2012-10-03)
      Sveriges Riksdag har beslutat om 16 miljömål som ska fungera som riktmärken för myndigheters miljöarbete. Rekommendationer framtagna utifrån en kombination av de svenska miljömålen och näringsrekommendationerna lyder att ...
    • Nycklarna till framgång 

      Tobiasson, Karolina; Åkesson, Jerí (2012-10-03)
      Som en följd av det svenska miljöarbetet gav regeringen, år 2006, ut riktlinjer till kommuner och landsting för en ökning av ekologiska livsmedel, i strävan mot en mer hållbar utveckling i vårt samhälle. Tanken var att man ...
    • Projekt siklöja 

      Karlsson, Johanna; Dominique, Linnea (2012-10-03)
      Food and Health Concept center har tillsammans med åtta fiskare från Spiken i Lidköping bildat den Ideella föreningen Vänerprodukter. Siklöjan är en ganska liten fisk som fiskas i sjöar i södra Sverige samt längst Östersjöns ...
    • Grundkoster till äldre 

      Cruz Aravena, Elizabeth (2012-10-03)
      Förekomst av undernäring är inte okänt inom äldrevården i Sverige. Flera studier har visat att undernäring har ökat de senaste decennierna. Ungefär var tredje nyinkommen inom den offentliga äldrevården är undernärd eller ...
    • Matens kvalité inom äldreomsorgen 

      Miller, Madelene; Nyberin, Louise (2012-10-03)
      Genom objektiv kvalité föreligger ätkvalité som sedan kan indelas i olika sensoriska egenskaper. Med hjälp av människans fem sinnen; lukt, smak, syn, känsel och hörsel, uppfattar vi den sensoriska kvalitén på maten genom ...
    • Inlagd sill på salladsbuffén? 

      Andersson, Maria; Lundstedt, Caroline (2012-10-03)
      Sill har haft stor betydelse för oss i Sverige historiskt som en viktig proteinkälla för folket. Fisk överlag är även en god källa till omega-3, D-vitamin, selen och jod. Tack vare sitt goda näringsinnehåll minskar bland ...
    • Kökspersonalens medvetenhet kring faktorer som påverkar den offentliga skolmåltidsverksamheten 

      Smoler, Abraham (2012-10-03)
      Det finns många faktorer som påverkar den offentliga skolmåltidsverksamheten. Råvaror, mat och hälsa, lokaler och utrustning, produktionsmetoder och produktionssystem, matsedelspla-nering, service, organisation och ...
    • Hur skapas förtroende? Kostrådgivares erfarenheter kring förtroendeskapande i friskvårdssamtal 

      Baecklund, Miriam; Bråthén, Susanne (2012-10-01)
      Den livsstilsrelaterade ohälsan har de senaste åren ökat kraftigt i Sverige. Levnadsvanor, såsom kostvanor, påverkar flera riskfaktorer för ohälsa och sjukdom och förändringar i levnadsvanor kan därmed minska antalet ...
    • Välj rätt! En näringsjämförelse av färdigrätter till äldre 

      Augustsson, Jonna; Eriksson, Linda (2012-10-01)
      Äldre äter ofta tre mål om dagen varav ett som är varmt/tillagat. Detta ställer höga krav på näringsinnehållet. Under en lunch/middag bör äldre få i sig 430 -540 kcal samt 25 – 30 gram protein enligt svenska näringsreko ...
    • Personliga tränares kännedom om vegetarisk kost 

      Fors, Matilda; Stukát, Sofia (2012-10-01)
      Det finns många som har en vegetarisk kost och det finns ett ökat allmänt intresse om det samtidigt som användandet av personlig tränare ökar. Syftet med denna uppsats var att ta reda på några personliga tränares kännedom ...
    • Mat är mer än bara näring Människors tankar kring mat och måltider 

      Eriksson, Sara; Ershag, Angelica; Svensson, Carolina (2012-10-01)
      En måltid har flera dimensioner. Förutom matens näringsmässiga funktion uppfyller den även ett psykologiskt och socialt behov. Det kan handla om belöning, kärlek eller uppfostran. Maten kan också bekräfta den relation och ...
    • Vilse i kostdjungeln? Hälso- och sjukvårdsarbetares attityd till LCHF 

      Hellqvist, Karin (2012-10-01)
      Det kommer ständigt nya rön om vad vi bör äta och vad vi bör undvika. Övervikt är idag mer regel än undantag i Sverige och ökningen av antalet överviktiga och feta är i det närmaste epidemisk och har blivit den mest utbredda ...
    • Kartläggning av kostvanorna hos medarbetare på Stena Oil 

      Ståhlman, Elin (2012-10-01)
      Matvanor är en av de största bestämningsfaktorerna för hälsa. Över tid har våra matvanor försämrats vilket bidragit till utvecklandet av flera stora folksjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer. För ...
    • Frisk med fett? Upplevda hälsoeffekter med Low Carb High Fat 

      Eklund, Elin; Gren, Sabina (2012-10-01)
      Begreppet lågkolhydratkost myntades för första gången 1921 och efter det har en rad olika varianter av kosten uppmärksammats. En svensk variant som har fått stor genomslagskraft är Low Carb High Fat (LCHF). Där förespråkas, ...
    • Kostrådgivarens framtid på arbetsmarknaden 

      Bränds, Andréa (2012-10-01)
      Att man ska leva och äta hälsosamt för att hålla sig frisk och må bra är de flesta människor medvetna om. Trots detta har förekomsten av kostrelaterade välfärdssjukdomar ökat de senaste åren och fler och fler människor ...