Department of Food and Nutrition, and Sport Science / Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: Recent submissions
Visas titlar 141-160 av 699
-
Vad vet vi som konsumenter egentligen om probiotika? – En enkätstudie om probiotiska livsmedel och konsumenters medvetenhet.
(2019-08-14)Trots ett ökande intresse och aktuell forskning kring probiotiska livsmedels hälsoeffekter, får de inte marknadsföras med hälsofördelar då det inte finns tillräcklig vetenskaplig grund. Ny litteratur om probiotika skrivs ... -
Familjecentraler i Skaraborg
(2019-08-13)En av de största riskfaktorerna för ohälsa i Sverige idag är ohälsosamma matvanor. Arbetet med att främja goda matvanor är viktigt, framförallt hos barn. En aktör som arbetar med att sprida hälsofrämjande information till ... -
”Jag känner ju ibland att jag vill klona mig”
(2019-08-13)Svenska skolbarn är idag allt för stillasittande, trots interventioner för att motverka detta blir polariseringen mellan aktiva och mindre aktiva barn allt större. Varningsklockor ringer högt om att något måste göras. ... -
Från måltidsersättning till energireducerad kost
(2019-08-13)Övervikt och fetma är ett globalt problem som ökar risken för välfärdssjukdomar. Very low energy diet (VLED) är en måltidsersättning som används för att behandla fetma och åstadkomma en snabb viktminskning. Syftet är att ... -
Hälsoval och kroppsuppfattning bland kvinnliga idrottsutövare inom lagidrott
(2019-08-13)Idrott är fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, prestera och må bra. Hälsa och prestationsutveckling kan hämmas när vikt och kroppssammansättning mot topprestation eftersträvas. Ett bra kostintag ... -
En uppblåst historia? En kritisk diskursanalys om hur dags- och kvällspress framställer tarmsjukdomen IBS
(2019-08-13)Detta arbete är en kritisk diskursanalys på dags- och kvällspressens skildring av tarmsjukdomen Irritable Bowel Syndrome (IBS). Den syftar till att belysa hur språkbruk och användning av bilder bidrar till konstruktionen ... -
Magen styr allting: En intervjustudie om upplevelser av att leva med Irritable Bowel Syndrome
(2019-08-12)Irritable Bowel Syndrome (IBS) är en vanligt förekommande mag- och tarmsjukdom. Sjukdomen går inte att bota vilket innebär att symtomen oftast kvarstår. Flera tidigare studier tyder på att detta begränsar individen och ... -
Den glutenfria kosten – vår tids största diet på gott eller ont?
(2019-08-12)Den glutenfria trenden sprids allt mer runt om i världen, inklusive i Sverige. En glutenfri diet är nödvändig för individer med celiaki men allt fler individer som inte har celiaki följer numera kosten. Glutenfri kost ... -
Varför äter ungdomar så lite frukt?
(2019-08-12)Ungdomar i Sverige äter för lite frukt och endast en tiondel av alla gymnasieelever kommer upp i frukt- och grönsaksrekommendationen om 500 gram per dag. Medan intaget av grönsaker bland ungdomar ökat något de senaste ... -
Skärmtid framför rörelse?
(2019-08-12)Hur mycket påverkas barn och ungdomars fysiska aktivitetsnivå av dagens så kallade skärmsamhälle? Denna sekundäranalys bearbetar tidigare publicerade data i tillägg av opublicerade data för mängden skärmtid. Undersökningen ... -
Ute på hal is
(2019-08-12)Ätstörningar förekommer inom alla typer av idrott, men är mest förekommande inom estetiska idrotter. Idrottande ungdomar är en riskgrupp för att drabbas av ätstörningar, då de befinner sig i en omvälvande tid fysiskt och ... -
"Minus på vågen"
(2019-08-12)Övervikt och fetma är ett stort problem i dagens samhälle och leder till stor ökning av morbiditet och mortalitet. Fetma påverkar människors livskvalitet och orsakar även stora kostnader för samhället. Därför är det ... -
Vägen tillbaka efter en långvarig idrottsskada
(2019-08-12)Det mest smärtsamma för en idrottare är att uppleva en allvarligare skada. Detta kan påverka en idrottare fysiskt och psykiskt men det kan även leda till att en idrottare avslutar sin karriär. Syftet med vår studie är ... -
Måltidssituationen på två Äldreboenden
(2019-03-20)För ett stort antal personer kommer den dagen då hjälp behövs för att klara den dagliga omsorgen vilket även innefattar den dagliga måltidssituationen. Detta är en stor förändring då det bland annat kan innebära flytt ... -
Härledning av symtom till viss kost kan öka livskvaliteten. Intervjustudie av patienter med Irritable Bowel Syndrome
(2019-01-08)Att symtomen från den funktionella tarmsjukdomen IBS (Irritable Bowel Syndrome) sänker patienternas livskvalitet är konstaterat i flera tidigare studier. Så är också det faktum att många patienter själva försöker förändra ... -
Tankar om simundervisning bland lärare i Idrott och Hälsa
(2018-10-11)Bakgrund Att kunna simma är för oss en självklarhet, ändå är drunkning en av de vanligaste dödsorsakerna hos barn och ungdomar globalt. Simundervisning i skolan rekommenderas i hela världen och är ett prioriterat område ... -
”What I eat in a day”
(2018-08-17)Studiens syfte var att kritiskt granska videobloggar med benämningen ”what I eat in a day”. En kvalitativ dokumentstudie har genomförts av dessa videobloggar som är inriktade till viktminskning genom att analysera vilka ... -
Bättre måltidsupplevelse för äldre
(2018-08-16)Syfte med denna studie var att kartlägga hur omsorgsmåltiderna tillämpas i Västra Götaland och vilka hinder och möjligheter som kommunerna ser. Undernäring är ett stort problem bland äldre. En enkät skickades ut via mejl ... -
Hantering av födoämnesallergier i förskolan
(2018-08-16)Flera studier har visat att förekomsten av födoämnesallergier har ökat drastiskt sedan mitten av 1900-talet och fortsätter att öka än idag. Genetik, miljö och livsstilsförändringar är bidragande faktorer till ökningen. ... -
Lek och lär med Sapere
(2018-08-16)Förskolor är en grund till barnens lärande och många barn intar flera måltider under en dag i förskolan. Det är därför viktigt att förskolor serverar näringsriktiga måltider som främjar barnens utveckling. Inom måltidspedagogik ...